top of page

Entente Florale Europe v malebných Chorušicích

Spolu se ziskem ocenění Zelená stuha ČR 2023 přijala obec Chorušice na Kokořínsku účast v soutěži podobně oceněných evropských obcí Entente Florale Europe 2024. Hodnotící komise Chorušice navštívila ve čtvrtek 18. července 2024. Akce a jednotlivých míst se mohli zúčastnit i samotní občané, kteří tak získali možnost popovídat si s krajináři či zahradními architekty a mohli se dozvědět například něco více o pěstováni vinné révy na soutoku Labe a Vltavy. Bavil také večerní program připravený ve spolupráci s mělnickými vinaři.

 

Stejně jako loňské ocenění je i účast v této soutěži oceněním práce mnoha generací obyvatel Chorušic, nedávné i aktuální spolupráce s šikovnými architekty a spolky. 



 

Pro Chorušice je účast ve věhlasné soutěži velkou poctou a možností zařadit se po bok dalších malebných obcí, které vzkvétají.


Hlavním cílem mezinárodní soutěže Entente Florale Europe je propagovat města a obce, které jsou nějakým způsobem významné nebo významně pokročily v oblasti tvorby nebo ochrany životního prostředí. Deset hodnotících kritérií zahrnuje plánování a rozvoj, zeleň v intravilánu, zeleň v krajině, cestovní ruch či prezentaci obce.


Hodnotící komisi zaujalo lokální muzeum se spoustou loutek a hraček pro děti, program pěstování původních odrůd třešní v krajině nebo opatření, která pomáhají krajině vyrovnat se s klimatickou změnou či vzdělávání dětí v oblasti agrikultury.


Další kvalitou Chorušic je v očích komisařů komunitní život, celá řada spolků od hasičů, včelařů, myslivců až po chovatele. Všichni místní navíc výborně spolupracují se starostou a zastupiteli.

Soutěže se účastní města a obce ze všech koutů Evropy, od Rumunska až po Irsko. Vyhodnocení se uskuteční v září v Maďarsku.


Comments


bottom of page