top of page

Fórum zdůraznilo klíčovou roli spolupráce a investic v energetice

Aktualizováno: 3. 10.

Ve středu 28. srpna 2024 se v německém příhraničním městě Zhořelci uskutečnil první ročník Německo-českého energetického fóra „Utváření budoucnosti energetiky“ – diskuzního setkání zástupců politiky, státní správy, samosprávy, energetického průmyslu a podnikatelských organizací z České republiky a Německa k aktuálním otázkám a výzvám evropské energetické politiky.


Akci organizovala Saská státní kancelář ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, senátorem Jiřím Voseckým a advokátkou Zuzanou Rennerovou z AK RENNER.


Hlavním tématem fóra byla otázka případné reorganizace evropské energetické politiky návazně na stále silnější hlasy volající po realističtějším přístupu ke Green Dealu s důrazem na zvýšení konkurenceschopnosti a odolnosti ekonomik EU na cestě ke klimatické neutralitě.


Fórum zahájili společně předseda vlády Svobodného státu Sasko a místopředseda nejsilnější německé politické strany CDU Michael Kretschmer a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny ČR Věra Kovářová.


Další klíčovým tématem fóra bylo prohlubování spolupráce v oblasti energetických soustav. K danému bodu zaznělo hned několik návrhů, které by mohly přispět k lepšímu propojení a efektivnějšímu využívání energetických zdrojů mezi Českem a Německem.


Potřebu intenzivnější spolupráce mezi oběma zeměmi zdůraznil také senátor Jiří Vosecký, který je jedním ze zakládajících členů Euroregionu Nisa – historicky prvního euroregionu na území střední a východní Evropy, který zahrnuje oblast českého Libereckého kraje, německého Saska a polského Dolnoslezského vojvodství.


Energetické fórum poskytlo prostor pro otevřenou a konstruktivní diskusi o budoucnosti energetiky v obou zemích. Účastníci se shodli, že klíčem k udržitelné energetické budoucnosti v Evropě jsou spolupráce, inovace a vzdělávání. Zároveň vyjádřili zájem založit tradici tohoto formátu a pokračovat v konstruktivnímu dialogu v příštím roce, a to i se zástupci Polska.


  • Euroregion Nisa – Neisse – Nysa, který zahrnuje části německého Svobodného státu Sasko, polského Dolnoslezského vojvodství a Čech (Liberecký kraj), byl vůbec prvním euroregionem na území střední a východní Evropy.

  • Dodnes slouží jako ukázkový příklad přeshraniční spolupráce pro ostatní euroregiony.

  • Spolupráce v oblasti energetiky, jejíž základy byly ve středu v Görlitz položeny, představuje první spolupráci svého druhu na úrovni euroregionů. Německo-česko-polské Trojmezí je tedy opět předjezdcem, tentokrát v energetice.

  • Účastníci fóra jasně deklarovali zájem pokračovat v konstruktivním dialogu, od příštího roku také se zástupci Polska, a nastolit tradici této akce, která je reakcí na stále silnější volání občanů i firem po realističtějším přístupu ke Green Dealu s důrazem na zvýšení konkurenceschopnosti a odolnosti ekonomik EU na cestě ke klimatické neutralitě do roku 2050.

  • Strany cítí s ohledem na závažnost tématu velkou potřebu oboustranného dialogu a vzájemného porozumění.

  • Cílem je vyvolat seriózní diskuzi o nastavení evropské energetické politiky a možnostech případné revize. Dostupné ceny energie a bezpečnost dodávek jsou klíčovým faktorem pro transformaci naší ekonomiky.

  • Spolupráce by mohla do budoucna probíhat i na úrovni pracovních skupin, které by rozpracovávaly jednotlivá témata.

  • Myšlenka má v neposlední řadě velkou podporu ze strany Vysoké školy Žitava/Zhořelec - Hochschule Zittau/Görlitz, na které akademicky působí nebo studují mnozí Češi a Poláci.


Když má práce smysl, aneb děkovná slova od saského premiéra Michaela Kretschmera


Vážený pane senátore Vosecký,

rád bych Vám upřímně poděkoval za Vaši iniciativu a nasazení na prvním česko-německém energetickém fóru, které se konalo 28. srpna v Görlitz. Toto fórum bylo důležitým krokem k posílení přeshraniční spolupráce v oblasti energetické politiky mezi našimi zeměmi a především díky Vašemu úsilí byla tato akce tak úspěšná.


Mimořádně cenné byly diskuse o aktuálních výzvách a budoucích otázkách evropské energetické politiky, zejména s ohledem na evropskou Zelenou dohodu. Díky setkání zástupců politiky, státní správy, samosprávy, energetického průmyslu a podnikatelských svazů ze Saska a České republiky jsme mohli vést konstruktivní a perspektivní dialog.


Navzdory vysokým teplotám bylo toto složení označeno za velmi osvěžující. To svědčí o tom, že jsme se tímto formátem trefili do černého, a potvrzuje to naši myšlenku založit tradici pravidelného přeshraničního dialogu mezi správou, obcemi, podniky, politiky a vědou v oblasti energetiky.


Zdroj: leagle.one


Comments


bottom of page